Politicus Thierry Baudet is voor aanvang van lezing op de Universiteit Gent aangevallen

Politicus Thierry Baudet werd bij de ingang van de Universiteit Gent aangevallen door een man voordat zijn geplande lezing plaatsvond. De aanvaller gebruikte een opvouwbare paraplu om Baudet op zijn hoofd te slaan.

Getuige bij incident: Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter

Filip Dewinter, een politicus van Vlaams Belang, was aanwezig bij het incident en deelde een video waarin te zien is hoe de FVD-leider wordt geraakt op het moment dat hij het universiteitsgebouw binnengaat.

Baudet rapporteert over zijn toestand na de aanval

In een interview op NPO Radio 1-programma “Langs de Lijn en Omstreken,” vertelde Baudet dat het naar omstandigheden goed met hem ging, maar dat hij “een behoorlijke bult” op zijn hoofd had. Ondanks de aanval slaagde hij erin zijn lezing te geven nadat hij even een glas water had genomen, maar hij benadrukte dat het incident zeer verontrustend was.

Baudet beschreef de aanval als een “hinderlaag,” waarbij hij werd afgeleid aan de ene kant voordat iemand vanaf de linkerkant snel op hem afkwam met een opvouwbare paraplu. De aanval verliep snel.

Lezing begon later dan gepland

De geplande lezing begon iets later dan gepland, om 20.00 uur. Volgens de Belgische nieuwssite VRT hadden ongeveer 300 mensen een kaartje voor het evenement.

Antifascistische boodschap na de aanval

Op video-opnames is te horen dat de aanvaller, na het slaan met de paraplu, in het Oekraïens “nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme” naar Baudet riep. Baudet had zich in het verleden pro-Russisch uitgelaten, met name met betrekking tot het onderzoek naar de MH17-vliegramp.

Getuigenis van VRT-journalist Ward Schouppe

VRT-journalist Ward Schouppe was getuige van het incident en meldde dat er veel journalisten en politieagenten aanwezig waren bij de universiteit toen Baudet arriveerde. Ongeveer een uur voor het incident hadden ongeveer twintig mensen in het centrum van Gent geprotesteerd tegen de komst van de politicus. Ze droegen een Oekraïense vlag bij zich.

Schouppe zei dat Baudet schreeuwde op het moment van de aanval, maar dat de klap zelf relatief mild leek te zijn. “Hij liep me voorbij met zijn hand op zijn hoofd, maar voor zover ik kon zien was hij niet ernstig gewond.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven